gronkiwi.blogg.se

Välkommen till min blogg. Jag är en glad tjej som varannan vecka bor tillsammans med mina två tjejer i ett hus på landet. Här kommer jag skriva mina tankar kring vårt liv och hur vår vardag ser ut.

Denna eviga väntan

Publicerad 2013-10-30 12:04:00 i Gravid,

Nu har vi gått över med 6 dagar vilket är väldigt drygt. Men än har vi hoppet uppe att vi inte behöver igångsättning. jag tror och hoppas att bönan snart ska inse att den legat därinne alldeles för länge nu och att vi väntar på den med spänning. 
 
Här sätts man igång när man gått 2 veckor över tiden och tanken är att när jag träffar bm på fredag så ska vi diskutera just igångsättning. Vad det innebär, Tillvägagångsätt, Hur det kan påverka mig att gå över tiden så länge och boka in tid för om det skulle behövas. Jag vet inte hur jag ställer mig till just igångsättning, har läst både för- och nackdelar med det (både på 1177 och de som skrivit om det privat på bloggar och familjelivs hemsida) Många av de som genomgått det tar upp hur det kan dra ut på förlossningen att man blir trött och ofta kan detta leda till akut kejsarsnitt. Jag vill personligen undvika snitt om det går och tror att jag i första hand väljer att bli igångsatt om det skulle bli så. Sedan är det klart att man vill att det ska komma igång på egen hand. 
 
Har kollat upp lite information på nätet angående vad igångsättning innebär och såhär står det:
 
Igångsättning av förlossningen

Ibland kan förlossningen behöva sättas igång innan den startar spontant. Oftast är en igångsättning planerad och man har tid att förbereda sig och ställa frågor.

Att sätta igång en förlossning

Vid en igångsättning startas förlossning på konstgjord väg. Det finns flera metoder och vilken som används beror på hur mogen livmodertappen är. Att livmodertappen är mogen betyder att den har mjuknat och börjat öppna sig. Det går att starta förlossningen på olika sätt, dels med hjälp av mediciner, dels genom att försöka vidga livmodertappen.

Olika skäl till igångsättning

Det finns flera olika anledningar till att man kan behöva sätta igång en förlossning. Om förlossningen inte har startat av sig själv inom 42 veckor kan en igångsättning bli aktuell. Men ibland kan förlossningen behöva sättas igång även innan beräknat förlossningsdatum till exempel när kvinnan drabbats av havandeskapsförgiftning, komplikationer till följd av diabetes eller när barnet inte växer som förväntat. I vissa fall kan förlossningen sättas igång för barnet istället inte ska växa sig för stort eller för att det bestämts att barnet bör födas ett visst datum för att barnet eller mamman har en sjukdom. Det händer också att förlossningen sätts igång om man har en stark förlossningsrädsla eller svåra graviditetsbesvär.

Beslut om igångsättning

Innan det fattas beslut om en igångsättning är det vanlig att det görs en undersökning med hjälp av ultraljud för att se hur barnet ligger och få en uppfattning om vad det väger. Vid denna undersökning brukar också mängden fostervatten mätas. Det görs för att mäta hur moderkakan fungerar och för att se hur mycket skyddande fostervatten barnet har runt sig. Läkaren gör även en gynekologisk undersökning för att känna om livmodertappen är tillräckligt mogen för att en igångsättning ska lyckas.

När man fått beskedet om att förlossningen bör sättas igång, pratar man tillsammans med läkaren och barnmorskan om hur detta ska gå till och vilken metod som passar bäst. Sjukvårdspersonalen ger alltid vägledning och ser till mammans och barnets bästa. Det är viktigt att man är delaktig i beslutet eftersom det påverkar förlossningen och att man får möjlighet att ställa frågor.

Hur går en igångsättning till?

När det är bestämt att förlossningen ska sättas igång får man komma till förlossningsavdelningen. Där blir man mottagen av en barnmorska som känner på magen och undersöker hur barnet ligger inne i livmodern. Med hjälp av en CTG-apparat kontrolleras barnets hjärtljud, mammans puls och blodtryck. Det görs en gynekologisk undersökning igen för att bedöma livmodertappen.

Metoder för igångsättning

Vilken metod som används kan bero på individuella faktorer och på hur mogen livmodertappen är. Ibland kombineras de olika metoderna.

Ta hål på fosterhinnorna

Att ta hål på fosterhinnorna är oftast ett enkelt sätt att sätta igång en förlossning. Denna igångsättningsmetod används när livmodern är redo för värkarbete och livmodertappen är mogen och tillräckligt öppen så att man når hinnorna. Detta sätter igång värkarna precis som de skulle satt igång om vattnet gick på naturlig väg. Hålet görs med ett enkelt instrument och känns inte för barnet eller för mamman. När fostervattnet rinner ut efter att hinnorna öppnats sjunker barnets huvud ned och pressar mot livmoderhalsen.

Ballongmetoden

Ett annat sätt att sätta igång förlossningen på är ballongmetoden. Metoden innebär att en mjuk plastslang med en liten ouppblåst ballong fäst i ena änden, förs upp genom slidan in i livmodern. För att ballongen ska kunna föras in krävs att livmodertappen har börjat öppna sig lite grann. Ballongen fylls med saltvatten och trycket på livmodermunnen gör att förlossningen startar. När livmodertappen öppnat sig tre till fyra centimeter ramlar ballongen ut och då kan man även behöva ett värkstimulerande dropp.

Värkstimulerande dropp

Värkstimulerande dropp är en vanlig metod för att sätta igång en förlossning. Man får då ett dropp in i blodet med hormonet oxytocin. Dropphastigheten kan anpassas utifrån hur starka värkar man får och hur förlossningen går framåt. För att ett värkstimulerande dropp ska fungera krävs det att livmodertappen är ordentligt mogen och mjuk. Värkstimulerande dropp är effektivast om hinnorna har brustit.

Mognande läkemedel

Om livmodertappen är helt omogen behöver man först påskynda mognaden med läkemedel. Hormonet prostaglandin kan ges som tablett eller läggas i slidan bakom livmodertappen som en gel eller som en stav fäst i ett snöre. Med hjälp av snöret kan man dra ut staven om värkarna blir för starka. Denna behandling gör att livmodertappen mognar. Ofta får man senare också komplettera med ett värkstimulerande dropp.

Hur lång tid tar det?

Det är olika hur man reagerar på metoderna. Det går därför inte att förutsäga hur lång tid förlossningen kommer att ta. Ibland kan det dröja upp till två dygn från det att igångsättningen inletts till dess att förlossningen startar.

Om igångsättningen görs innan kroppen är redo kan det ibland krävas flera behandlingar innan förlossningen verkligen startar. Ofta kan man behöva börja med gel eller slidstavar en dag för att nästa dag bedöma om det går att sätta dropp eller om det behövs ytterligare gel eller stav. Om förlossningen inte sätter i gång efter upprepade försök kan den behöva avslutats med ett kejsarsnitt.

Ibland blir det inte som planerat

Det kan vara svårt att reglera mängden hormoner så att värkarna kommer igång regelbundet och leder förlossningen framåt men ändå inte blir för täta eller för starka. Man kan reagera olika på de hormoner som ska sätta igång förlossningen.

Det är därför vanligare att förlossningen behöver avslutas med hjälp av sugklocka eller kejsarsnitt vid igångsättning än när kroppen själv sätter i gång förlossningen.

 
 
 
 

Vi väntar...men det händer inget

Publicerad 2013-10-27 11:43:49 i Allmänt,

Fortfarande så väntar vi på att bönan ska komma till oss men det verkar som att det är väldigt skönt därinne fortfarande så vi får nog vänta lite till.
Var hos bm i fredags och fick en student som gjorde sin sista praktikdag och hon kollade så att allt var okej. Mitt blodtryck var lite högt så de ville att jag skulle sitta ner och vila mig lite för att se om det skulle gå ner (jag promenerade ju ganska rask  takt dit).Det såg bättre ut sedan men de ville ta ett urinprov på mig så att jag inte gått och fått någon havandeskapsförgiftning här på slutet. Jag hade lite protein i urinet vilket kan tyda på just detta så de ville att jag till nästa gång (om jag inte fött barnet) ska ta med ett morgonurinprov så ska de kolla igen hur det ser ut. Det var inte så hemskt mycket protein i blodet utan de vill mest kolla för säkerhets skull.
 
Sedan i torsdags har vi nu väntat och vi har försökt att få igång förlossningen men det vill sig inte riktigt. Vi har testat de flesta knepen (gå i trappor, promenad, städa, äta stark mat....) men den lille kommer väl när den kommer helt enkelt. Jag har sagt nu sedan i fredagskväll att de där förvärkarna som jag känt i en vecka har inte varit lika starka eller märkbara så det kanske är lugnet före stormen nu. Jag kan säga att jag är lite trött på att vara gravid nu och vi känner att bönan får gärna komma ut nu så vi får träffa henne. Jag vill verkligen inte gå över en vecka eller två.  

Dagen med stort D

Publicerad 2013-10-24 10:52:59 i Gravid,

Ja då var dagen här då vi är beräknade att få tröffa vår lilla böna. Har haft lite förvärkar det senaste och lite småjobbiga sammandragningar sedan vi flyttade till Ulricehamn. Hade varit skönt om den lille ville komma ut idag eller iallafall innan veckan är slut för jag är lite trött på magen som hela tiden är i vägen. 
 
Ska man tro statistiken för förstföderskor så kommer jag antagligen att gå över med 1-2 veckor men jag tänkte om jag kunde få vara ett undantag och faktiskt få nu :)
 
Samtidigt som jag vill att bönan ska komma ut så är jag lite rädd för vad som komma skall. Känslan av att jag inte ska klara av smärtan under förlossningen ligger och gnager i mig men jag hoppas och tror att bara jag och min sambo samarbetar genom det hela så ska det nog gå bra. Hade nog inte klarat det utan honom för han känner mig så väl och vet oftast hur han ska hantera mig i olika situationer. En annan sak som jag funderar på är hur kommer det bli efteråt när bönan är hos oss. Vad är det för person? Kommer vi räcka till som föräldrar? Mycket frågor som cirkulerar i huvudet nu.
 
Idag har jag lovat sambon att jag ska vila upp mig och inte göra alltför mycket, dels för att jag är lite förkyld så kroppen är inte riktigt som den ska (hade lite feber igår) sedan så om det skulle sätta igång så är det ju bra med energi. Men jag tänkte att jag kanske drar dammsugan över lägenheten ändå för det är skitigt nu och jag orkar inte med att se det :P
 
Häromnatten drömde jag att vi var på förlossningen och det var en riktig dröm, smärtan var inte så farlig som jag trodde och det gick väldigt fort (i drömmar kan allt bli verklighet) sedan när bönan kom ut så var det inte en flicka utan en liten pojke och då ropade sambon ut "Det där är inte min böna! Jag går inte med på detta, det måste blivit fel." Lite roligt eftersom innan vi fick reda på det på RUL så hoppades jag på en flicka men sedan efteråt så kände jag lite mer för en liten pojke, vi får väl se vad det blir. ;) 
 

Helg

Publicerad 2013-10-19 09:21:32 i Allmänt,

Nu är det helg och innan när jag jobbade så var det en tid för avkoppling och nervarvning från veckans alla aktiviteter. Nu när jag går hemma hela dagarna och bara väntar på att bönan ska komma så känner jag inte av den sköna känslan av helg som brukade infinna sig på fredagkväll. Dagarna liksom flyter ihop och jag blir lite lätt uttråkad under dagarna. 
 
Jag vet att alla säger att jag ska njuta av att bara gå hemma nu för sedan när bebisen kommer så blir det annorlunda och jag ska ta vara på den tiden att bara rå om mig själv. Grejen är den att jag vet inte vad jag ska göra. Hålla ordning i lägenheten försöker jag göra, umgås med vänner och familj gör jag, vilar och försöker med jämna mellanrum röra på mig lite varje dag (promenad) Hade velat haft tid till att träna eller kanske om jag hade kunnat då hade tiden flytit på men det fungerar inte riktigt för mig nu att träna. Speciellt inte med tanke på mitt ben som gör ont från och till. 
 
Jag vet att jag klagar lite nu men det kan bli så ibland en lördag morgon när man är uppe tidigt och tvättar. Snart förhoppningsvis så är bönan hos oss och då hoppas jag att hen underhåller mig lagom mycket ;)

Värk i benen

Publicerad 2013-10-13 16:20:20 i Allmänt,

De senaste veckorna har jag börjat känna av att det gör ont i mina ben. Smärtan kommer när jag självklart varit ute och gått en del (vilket jag räknar med) men har även märkt av att när jag inte gjort något direkt under dagen och när jag ligger i sängen så gör det liksom ont i benet. Känns ungefär som träningsvärk och det börjar oftast i låren och är det riktigt illa så går smärtan ner i vaden och då är det som att det låser sig och gör skitont. 
 
Antar att det har med den extravikt som jag har att bära på just nu i slutet men är väldigt jobbigt att behöva gå runt med smärtan större delen av dagen. Men det är ju inte långt kvar (förhoppningsvis) innan bönan är hos oss så får väl stå ut antar jag.

Kvällstankar

Publicerad 2013-10-10 22:58:26 i Gravid,

Allt såg bra ut med bönan och min nya bm var väldigt trevlig. Han och jag har ett förflutet ihop, vår vänskap började när jag låg i mammas mage. Lite kul att det blev så. :) Vi kollade det vanliga och huvudet låg neråt. Ska dit igen nästa fredag. Nu ikväll har jag varit hos en vän (granne) och kollat på lite tv. Hon väntar sitt andra barn och är fortfarande i början av sin graviditet. Vi har det väldigt roligt ihop och jag uppskattar henne väldigt mycket som vän för det känns som jag kan prata med henne om allt, ett riktigt bra stöd.

När jag kom hem fick sambon och jag ett ryck och bäddade ordning bönans säng. Blev riktigt fint ska bara införskaffa en kudde imorgon tänkte jag.   



Nu är det nära

Publicerad 2013-10-10 10:29:44 i Allmänt,

Nu väntar vi med spänning på att få träffa bönan och få se vilken sorts person som kommer ut. 
 
Tankar som jag har just nu är hur kommer den lilla att se ut egentligen, kommer hen ha sambons näsa och mina ögon eller kommer hen vara mest lik mig? Vi hoppas att den lille kommer få en fin blandning av oss båda och oavsett kommer vi älska den lilla person som bott inom mig vara det bästa som finns på hela jorden och det vackraste.
 
Nu är det bara två veckor kvar innan det är beräknat och vi har ännu inte hunnit göra klart allt. Vi har fått ordning på mycket när det kommer till kläder, leksaker och andra nyttigheter till bebisen men det är några småsaker som jag gärna vill fixa. Idag hade jag tänkt försöka hinna med och göra ordning spjälsängen fint (även om vi säkert kommer ha bönan i vår säng första tiden) men det är lite mysigt att få göra ordning sängen känner jag. Ett förlossningnbrev ska jag verkligen försöka knåpa ihop idag så att vi kan packa ner det i bb väskan. 
 
Ska iväg till bm senare idag så vi hoppas att mina värden ser bra ut och hoppas att bebisen har fixerat sig :) Jag återkommer med hur besöket gick senare.
 
 
 
 
 

Ett nytt liv framför oss.

Publicerad 2013-10-06 20:50:47 i Allmänt,

Inte nog med att vi går och väntar på att den lille ska titta ut och skänka glädje över våra liv utan nu har vi även flyttat till ny bostad. 
 
I helgen blev det äntligen dags att lämna den lilla tvåan (studentbostad) i Göteborg för att flytta hemåt igen mot våra hemtrakter för att testa och se hur det känns. Min sambo har fått jobb där och eftersom jag ändå BARA ;) ska gå hemma i ett år ungefär så tänkte vi att det var lägligt att testa. Jag har ju min fasta tjänst kvar i Mölnlycke så skulle det inte kännas helt rätt för oss att bo här så flyttar vi troligtvis tillbaka. 
 
Vi har fått en väldigt stor trea som vi nu kan gå vilse i.  Man kan gå från köket in i vardagsrummet ut i hallen och in i köket igen om man vill. Idag tappade min sambo bort mig när han ville fråga mig något. Jag var i vardagsrummet och han tyckte jag var i köket och fick då leta lite innan han hittade mig och jag i min tur gick ju ut i hallen för jag trodde han ropade från det lilla sovrummet som sedan ska bli bönans rum.
 
Det som är väldigt skönt med att ha flyttat där vi är nu är dels att sambon har MYCKET närmare till sitt jobb än innan, har faktiskt tyckt synd om honom. Sedan så har vi bådas föräldrar i närheten och det tror jag bara gynnar i bönans tidiga liv. De kan alla va lika mycket delaktig (i måttliga mängder såklart) och vi kan utnyttja dem till max när det kommer till att sitta barnvakt ;)
 
 

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela